Skal historien snuble i hellig privat ejendomsret?
Et odenseansk bidrag til et større europæisk kunstprojekt, der mindes, de der blev ofre for de nazistiske forbrydelser under 2.verdenskrig, kan nu stoppe inden det bliver sat i gang.
Den tyske kunstner Gunther Demnig udviklede tilbage i 1992 en ide med såkaldte Snublesten, på størrelse med en brosten og en lille mindeplade, blev lagt på steder hvor mennesker, der senere døde i de nazistiske KZ-lejre, havde deres sidste frivillige bopæl.
Den første sten blev lagt i Køln, Tyskland og siden da er mere end 74.000 snublesten blevet lagt i 25 europæiske lande.
Men da Snublestensgruppen i Danmark efter henvendelse fra Steen Metz, hvis far døde i KZ-lejr Theresienstadt henvendte sig til By og Kulturforvaltningen i Odense, for også at få lagt en snublesten i Odense. Ja så fik byrådsmedlemmer fra Socialdemokratiet og Venstre kvababbelser på vegne af den private ejendomsret.
Så nu skal det samlede byråd, på initiativ fra Enhedslisten og de Konservative, tage stilling til om planlagte snublesten i de odenseanske gader, kan blive fjernet af fremtidige grundejere. Noget der med stor sandsynlighed vil betyde, at der kun bliver lagt én sten Odense, fordi kunstneren Gunther Denmig, har meddelt, at han ikke vil producere snublesten, der kan blive fjernet.
Vi var med da historiker Martin Jensen fortalte politikere fra By og Kulturudvalget om den jødiske familie Metz, der blev hentet af det tyske Gestapo, på deres bopæl, Hjallesevej 98, i oktober 1943, for at blive sendt til KZ-lejren, Theresienstadt, hvor faren Axel Metz døde af underernæring og udmattelse i marts 1944.