Det beskidte arbejde. Det får vi andre til.
EU’s medlemslande har til alle tider haft svært ved at finde noget der ligner en fælles, solidariske asyl og flygtningepolitik. Og siden de interne aftaler brød endeligt sammen i 2015, så har man hhv. betalt politisk tvivlsomme regimer, som Tyrkiet og Libyen, for at holde asylsøgende flygtninge og migranter udenfor fællesskabets forjættede grænser og overladt de der er kommet indenfor, til at blive i overfyldte lejre på bl.a. små græske øer.
»Vi synes, at flygtninge og migranter skal håndteres i nærområdet. Vi er kede af det, hvis vi skal til at fordele dem mellem os i Europa. Vi tænker, at det kan betyde, at endnu flere vil rejse hertil. Så vi er nødt til at statuere et eksempel.” lød det fra Danmarks socialdemokratiske udviklings minister Rasmus Prehn, da Moria Lejren brændte ned i september måned.
Men nu lægger EU kommissionen op til en såkaldt Migrationspagt, hvor alle medlemslande på en eller anden måde skal bidrage til løsning af et problem der ikke bare lige går væk i en stor global verden, hvor der pt. anslås at være omkring 80 millioner kvinder, mænd og børn der lever som flygtninge.
Vi har talt med EU Parlamentsmedlemmer fra hhv. Venstre og Socialdemokratiet. Enhedslistens Søren Søndergaard, der tidligere har siddet i EU-parlamentet og så migrationsforsker Ninna Nyberg og Trine Christensen fra Amnesty International.