Jødeaktion Flugt eller Redning oktober 43.

Jødeaktion Flugt eller Redning oktober 43.
Den 2.oktober 1943 var tyske soldater og danske håndlangere taget ud for at arrestere og deportere omkring 8000 danske jøder til KZ lejren Theresienstadt ved Prag i Tjekkiet. Men da de bankede på dørene tidlig om morgenen, så havde de fleste forladt deres bopæl. Sådan at de i de kommende uger kunne søge asyl i Sverige. En begivenhed der siden er blevet fremhævet, som et lyspunkt i en ellers broget dansk besættelseshistorie.
Men var der tale om flugt eller en redningsaktion? Og hvorfor er det vigtigt at svare på det spørgsmål?
Det var til debat da Janus Møller fra det Jødiske Museum og stads arkivar Johnny Wøllekær optog en live-podcast på Historiens Hus, der samme dag åbnede en trappeudstilling om de fynske jøder, som ikke nåede at flygte og derfor endte i Theresienstadt, hvor mange af dem omkom pga. sygdom og sult.
En af forklaringerne på hvorfor mange fynske jøder og andre fra provinsen blev arresteret og deporteret. Var at de ikke fik del i rygterne om den forstående aktion. Langt de fleste danske jøder var bosat i København. Hvor der var en mosaisk menighed og et netværk, som kunne videreformidle det læk om aktionen. Der var kommet fra den nazistiske besættelsesmagt.
Jødeaktionen i Odense. Det uskarpe og upræcise foto her er optaget illegalt fra en altan nær Vestre Skole, Odense den 2.oktober 1943. Nede i venstre side kan man ane lastbiler med de fynske jøder, der samme morgen var blevet arresteret for at blive deporteret til KZ lejren Theresienstadt. Men da det er det eneste kendte foto fra den omfattende ”jødeaktion”. Så bliver det nu udstillet på det Jødiske Museum i New York, hvor man vil fremhæve den danske indsats for at hjælpe jøder til Sverige.
Jødeaktion Flugt eller Redning oktober 43. Bliver også vist i lokal-tv Udsyn. https://osrtv.dk/sendetider/
Se mere på https://www.youtube.com/watch?v=sztPH795qOE
Udgivet HISTORIE, LOKALT | Kommentarer lukket til Jødeaktion Flugt eller Redning oktober 43.
Warning: Undefined array key "array" in /customers/8/a/f/osrtv.dk/httpd.www/wp-content/themes/whispy/comments.php on line 2

Der kan ikke kommenteres på indlægget.